Сенаторът от Демократическата партия Катрин Кортес Масто печели междинните избори в Невада, което ще позволи на партията да запази контрола над горната камара на Конгреса на САЩ. Това показва прогнозата на телевизионната компания NBC, както и няколко други водещи американски медии.

По данни на NBC Кортес Масто, след преброяване на 96% от гласовете, изпреварва опонента си от Републиканската партия Адам Лаксалт с 0,5 процентни пункта и печели 48,7% от гласовете (срещу 48,2%). Разликата между двамата кандидати е само 4982 гласа. Окончателните резултати ще бъдат обявени на по-късен етап, но според основните американски медии обявяват победителя, когато резултатът от гласуването вече не може да бъде променен.

Победата на демократите в Невада означава, че те имат поне 50 места в Сената, докато републиканците са си осигурили 49 места досега. Това дава на демократите контрол върху горната камара, тъй като тя има общо 100 места. При равното им разпределение между двете партии решаващ става гласът на вицепрезидента. В случая това е Камала Харис, член на Демократическата партия.

Съдбата на още едно място в Сената ще бъде определена през декември след резултатите от втория тур на изборите в щата Джорджия. Резултатите от гласуването обаче вече ще зависят само от това дали демократите ще укрепят мнозинството си в Сената или разпределението на силите в горната камара ще остане непроменено. В Сената сега местата са разпределени по равно между демократи и републиканци - 50 на 50.

Междинните избори в САЩ се проведоха на 8 ноември. По-рано множество експерти не изключваха Републиканската партия да си върне контрола над двете камари на Конгреса. Все още не е известно коя партия ще контролира Камарата на представителите, тъй като преброяването на гласовете все още не е приключило.