Лидерите на Демократическата партия в САЩ са все по-загрижени, че популярността на Робърт Ф. Кенеди-младши се издига точно когато президентът Байдън се впуска в тежка кампания да запази контрола си над Белия Дом, пише The Hill.

Както отбелязва американското издание, Кенеди, който е отявлен противник на ваксинацията, се справя неочаквано добре в някои от анкетите и получава все по-голямо внимание от медиите в резултат на това. Той също беше на престурне тази седмица, което включваше дискусия в Twitter Spaces с Илон Мъск и дигитално кметство с журналиста Майкъл Смеркониш.

Демократите масово смятат Кенеди за проблемен маргинален кандидат, който свободно разпространява теории на конспирацията. Но сравнително приличните му резултати от социологическите проучвания, както и готовият му за медиите имидж на наследник на известната политическа династия, накараха някои да се тревожат, че той може да набере скорост и потенциално да отвлече вниманието от задачата за преизбирането на Байдън през 2024 г.

"Демократите биха били глупави да се подиграват или омаловажават RFK Jr. Всеки път, когато се подиграваме на тези, които заемат маргинални позиции, ние губим“, казва Майкъл Серасо, стратег на Демократическата партия и бивш помощник в кампанията на сенатор Бърни Сандърс и министърът на транспорта Пийт Бутиджиг. "Никога, когато Демократическата партия се е държала самодовлно, работата не е потръгвала“.

Кенеди наистина предизвика известен гняв в собствената си партия; Демократите видяха как рейтингите му стават двуцифрени в няколко скорошни социологически проучвания, което накара някои фигури от властта да признаят частите от посланието му, които може да имат отзвук у избирателите.

Скорошно проучване на Fox News постави Кенеди на 16 процента подкрепа сред регистрираните избиратели. А проучване на CNN, публикувано в петък, показва, че той има 20 процента подкрепа сред демократите и демократическите респонденти.

В понеделник Кенеди направи серия от нетрадиционни ходове в кампанията, които привлякоха вниманието на медиите. Той участва в предавано от SiriusXM интервю със Smerconish, където се нарече "човек, основан на доказателства“ и отново повтори своите неконформистки възгледи за ваксините, докато защитаваше кандидатурата си.

"Не е като съветската система, където партията избираше кандидатите“, заяви той относно предизвикателството си към Байдън, твърдейки, че американците трябва да видят демокрацията в действие.

След това той участва в разговор с Мъск в Twitter Spaces, където Кенеди прекарва части от дискусията, хвалейки го открито, включително казвайки "благодаря ви за службата“ за закупуването на платформата.

Той дори предположи, че ще предприеме по-строг подход към имиграцията, който го сближава с бившия президент Тръмп, като каза, че планира да проучи начини, които "ще запечатат границата за постоянно“.