Демократите са възмутени от плана на председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън по оказването на помощ на Украйна, пише Axios.

Става дума за закона REPO, който се подкрепя от някои демократи и е насочен към конфискуване на замразени руски активи в САЩ. Според Джонсън тези активи могат да бъдат използвани за финансиране на помощ за Украйна.

Джонсън също така повдигна идеи за структуриране на помощния пакет като заем и отмяна на решението на администрацията на Джо Байдън да спре разрешенията за износ на втечнен природен газ - нито едно от тях няма значителна подкрепа от демократите, се казва в статията.

Отбелязва се, че това е важно, тъй като законопроектът вероятно ще изисква мнозинство от две трети и републиканците до голяма степен се противопоставят на помощта за Украйна, преобладаващо мнозинство от демократите вероятно ще трябва да подкрепят документа.

Гласовете на демократите също може да са необходими, за да се спаси Джонсън от оставка, която някои в Републиканската партия заплашиха като отмъщение за гласуването му за помощта за Украйна.

Според репортери републиканец от Камарата на представителите, близък до Джонсън, потвърдил пред Axios, че идеите, които той предлага, са "бизнес“ и казва, че помощта за Украйна "може да бъде самостоятелен законопроект“, отделен от другите компоненти на пакета на Сената по национални въпроси. Това означава, че помощта за Израел и Тайван, които имат много по-голяма подкрепа в Републиканската партия, ще се гласува отделно.

"Всичко, което говорителят трябва да направи, е да позволи на Камарата на представителите да гласува двупартийния законопроект за Сената, който вече е приет. Това може да е единственият начин и със сигурност най-бързият начин той да стигне до бюрото на президента“, заяви конгресменът Грег Ландсман (Охайо).

Той подчерта, че измененият законопроект за Камарата ще трябва да се върне в Сената, който, каза той, "може и да не го приеме“, като по този начин забавя процеса.

Заместник Уайли Никел отбеляза, че не разбира как новият законопроект ще получи подкрепата на 200 демократи. А източник от ръководството на Демократическата партия каза пред Axios, че е "много малко вероятно“ да получи достатъчно подкрепа от Демократическата партия, за да премине. Но някои демократи са отворени за дискусия.

Авторите подчертават, че в Камарата на представителите решаващият фактор вероятно ще бъде мнението на лидера на малцинството Хаким Джефрис.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън обеща да подложи на гласуване въпроса за финансирането на помощта за Украйна, след като Конгресът се върне от великденската ваканция на 9 април.

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън очаква председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън да подложи на гласуване законопроект, който вече е одобрен от Сената.

Преди това Джонсън каза, че Камарата на представителите може да изпрати свой собствен законопроект за подпомагане на Украйна, който ще се различава значително от одобрения от Сената на САЩ. Той предложи помощта да се превърне в заем или ленд-лийз.