Демократите навлизат във все по-добра форма в периода преди междинните избори за Конгреса на 14 ноември тази година. Те се ползват с все по-голяма подкрепа сред независимите избиратели и сред жените, които се чувстват засегнати от федералната забрана за аборти, която постанови по-рано през годината Конституционният съд на САЩ, показва проучване на Wall Street Journal.

Демократите имат леко предимство пред републиканците, 47% към 44%, когато гласоподавателите бъдат попитани коя партия биха подкрепили в техния конгресен район, ако изборите се проведат днес, преднина, която е в границите на грешка на анкетата от плюс или минус 2,7 процента точки. Републиканците имаха пет точки преднина през март.

Сред независимите, които обикновено са ключът към победата при оспорвани избори, повече гласоподаватели сега предпочитат кандидат на Демократическата партия за Конгреса, отколкото републиканец, 38% на 35%. През март републиканците водеха с 12 процентни пункта сред независимите.

Републиканците трябва да вземат само няколко места, за да поемат Камарата на представителите, която в момента демократите държат с малка разлика. Демократите контролират 50-50 Сената, защото при такава ситуация вицепрезидентът Камала Харис получава решаващия глас.

Съгласно данните от анкетата обаче, Републиканците имат сериозни шансове да победят, ако успеят да продължат да налагат като основна тема на дебата икономиката и най-високата инфлация от четири десетилетия. Близо две трети от регистрираните гласоподаватели казват, че икономиката не е нито добра, нито лоша - по-голям дял, отколкото в последното проучване на Journal през март - и близо две трети казват, че болката от по-високите разходи ги прави по-склонни да гласуват.

Почти половината от избирателите казват, че страната е в рецесия, въпреки че такава не е официално обявена от организацията с нестопанска цел, натоварена с вземането на такива решения. Повече от три четвърти от републиканците казват, че има рецесия, докато само около една пета от демократите са съгласни с това твърдение.

Гласоподавателите вярват, че републиканците са по-способни да контролират инфлацията - с марж от 12 пункта - и с по-малки граници смятат, че Републиканската партия има по-добър икономически план и е най-способна да намали федералния дефицит.

В друг знак, че последните два месеца от кампанията ще преминат сред дълбоко негативно настроение, повече от две трети от гласовете - 68% - смятат, че нацията се е насочила в грешна посока, включително 73% от независимите. Това е още по-мрачно от регистрираните 63% сред всички избиратели през март.

Г-н Байдън изглежда по-малко пречи на кандидатите на неговата партия, отколкото по-рано тази година. Одобрението за работата му се е повишило до 45% спрямо 42% през март, докато 54% ​​не одобряват работата му.

Междинните избори традиционно се разглеждат като референдум за настоящия обитател на Белия дом, но високият авторитет на Тръмп в сезона на номинациите и претърсването на дома му във Флорида го държат в челните редици на американския политически разговор.

Благоприятните възгледи за Тръмп леко намаляха и Байдън го води в хипотетичен реванш от последните президентски избори, 50% срещу 44%. Двамата бяха с еднакъв резултат през март. Според анкетата Байдън води сред независимите, 46% срещу 38%.