Делото, което прокурорите от Манхатън заведоха срещу бившия президент Доналд Тръмп за предполагаемо фалшифициране на бизнес досиета, за да прикрият тайни парични плащания, свързани с кампанията от 2016 г., поставя нови правни въпроси, които правят наказателното преследване рисковано, притесниха се множество експерти около Демократическата партия на САЩ, цитирани от CNN. Все пак някои от тях запазват надежда, че може да се стигне до осъдителна присъда.

"Начинът, по който окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг изложи обвиненията си срещу Тръмп, предизвика скептицизъм сред изследователите на изборното право и защитниците на белите якички. Но други експерти подчертават, че Браг има дело, което вероятно може да завърши с осъдителна присъда и че неговите правни теории са на солидна, макар и непроверена основа“, пише телевизионният канал.

"Има някои рискове и усложнения, но също така мисля, че има път към присъдата“, казва Шерил Бадер, бивш федерален прокурор, който сега преподава наказателно право и процедура в Юридическия факултет на университета Фордъм.

Тръмп е обвинен по 34 пункта за фалшифициране на бизнес записи, което на пръв поглед е доста ясно обвинение. Но Браг повдигна обвиненията – които сами по себе си са престъпления – като престъпления. Това ще изисква екипът му да докаже, че записите са били фалшифицирани с намерението да се прикрие или да се подпомогне друго престъпление, но съдебните документи от вторник предоставиха само малка яснота за това как Браг възнамерява да докаже извършването на углавно престъпление.

Прокурорите не са длъжни да показват "ръката си“ на този етап от производството и има минимални изисквания за това какво трябва да съдържа обвинителният акт. Но като се имат предвид огромният залог на делото и това как изглежда, че се основава на нова теория за повдигане на обвинения в престъпления, критиците казват, че обществеността трябва да бъде задоволена с повече детайли.

"Не казвам, че няма намек какво е другото престъпление“, казва Робърт Келнер, адвокат, който е специалист по политическо и изборно право. "Но когато имате този странен местен закон – в който, за да докажете едно престъпление, трябва да покажете, че той е възнамерявал да извърши друго – трябва да бъдете много конкретни“.

Съдебното преследване на парите в Манхатън не е единственият източник на правна опасност за бившия президент и водещ републикански кандидат за Белия дом през 2024 г., пише CNN. През следващите седмици или месеци Тръмп може да бъде изправен пред наказателни обвинения в Джорджия, произтичащи от специално разследване на голямото жури за предполагаемите му опити да подкопае изборите през 2020 г. Има две федерални разследвания, водени от специалния прокурор Джак Смит – едното се фокусира върху обвиненията за подривна дейност в изборите през 2020 г., а другото се отнася до класифицираните документи, отнесени в Мар-а-Лаго – също представлява значителна правна опасност за Тръмп.

"Мисля, че делото Браг е водният пистолет, ненужно предшестващ атаката на F-35 с изстрелване на ракети, пилотирана от Джак Смит с Мерик Гарланд като негов помощник“, казва Тай Коб, защитник, който представляваше Белия дом на Тръмп в делото на специалния прокурор Робърт Мюлер за руско влияние върху кампанията на Тръмп.

Първата част от делото на прокурорите доказва, че поредица от бизнес записи на Тръмп - фактури, чекове и записи в главната книга - са били фалшиви и тук случаят е ясен, казват демократически експерти пред CNN.

Прокурорите ще разполагат с физически доказателства, показващи, че чековете, издадени на Майкъл Коен, са погрешно документирани като за правни такси, докато всъщност се твърди, че те са били за плащане за мълчание на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс.

Именно на това се основава и цялото обвинение.

Ако Браг повдигаше обвинението единствено като престъпление, той трябваше просто да докаже, че записите са фалшифицирани с намерение за измама.

За да го превърнат в углавно престъпление, прокурорите ще трябва да посочат друго потенциално престъпление, което Тръмп се е опитвал да извърши или скрие, когато се твърди, че е фалшифицирал начина, по който са записани плащанията на Коен.

Какво точно е това основно престъпление не е уточнено в самия обвинителен акт, а по-скоро се намеква в придружаващото изложение на фактите и в бележките на прокурорите във вторник. Те описват "незаконна“ схема за влияние върху изборите през 2016 г., за да не се допусне до обществеността вредна информация за Тръмп.

Теорията на окръжния прокурор, както и липсата на прозрачност около начина, по който Браг възнамерява да я изложи, пораждат безпокойство дали случаят ще издържи в съда, пише CNN.

Експертът по избирателно право Рик Хасен казва пред CNN, че това е "далеч от успех“.

"Това повдига някои политически въпроси дали това е така“, казва Хасен, професор в Юридическия факултет на UCLA.

Сложността на делото прави възможно да предстоят години съдебни спорове, преди случаят да бъде напълно разрешен.

"Смятам, че този случай вероятно в крайна сметка ще стигне до Върховния съд на [САЩ]“, казва Джон Кофи, младши, професор по престъпност сред белите якички в юридическия факултет на Колумбийския университет. "Не можете да осъдите бивш президент въз основа на нова правна теория, без Върховният съд да я разгледа“.