Граждани на Руската федерация, желаещи да преминат границата на балтийските страни, може да не бъдат допуснати да влязат, ако не се обявяват против военната операция на Русия в Украйна и не признаят Крим за украински. Това заяви ръководителят на литовското външно министерство Габриелиус Ландсбергис, цитиран от портала Delfi.

Според министъра граничарите имат пълното право да питат гражданите на Руската федерация за тяхната позиция относно действията на Русия в Украйна, а също и да изясняват "чий е Крим“. "Въз основа на отговора на лице, преминаващо границата на Естония, Латвия, Литва, Финландия, Полша, дали ще каже, че според него Крим не е окупиран, може да се предположи, че допускането на това лице не отговаря на интересите на националната сигурност“, заяви Ландсбергис. Той подчерта, че този фактор може да е причината за отказ за влизане.

По-рано ръководителят на литовското външно министерство заяви, че страните от ЕС трябва незабавно да отменят туристическите многократни шенгенски визи, издадени преди това на руснаците.

Превод и редакция: Иван Христов