Делегация от депутати от австралийския парламент, водена от бившия вицепремиер на страната и лидер на Националната партия на Австралия, Барнаби Джойс, ще посети Тайван на 5 декември, съобщава вестник The Australian.

В рамките на петдневното работно посещение австралийските депутати ще се срещнат с президента на Тайван Цай Инг-вен и официални лица. Те ще обсъдят въпроси на двустранната търговия, реализацията на съвместни проекти в областта на селското стопанство, както и перспективите за сключване на споразумение за свободна търговия. Освен това депутатите планират да посетят най-важните тайвански предприятия и да проведат разговори с бизнесмени.

Предстоящото посещение на австралийски парламентаристи ще бъде първото от 2019 г., когато Скот Морисън, тогавашен лидер на правителството на страната, и някои министри от кабинета, посетиха Тайпе. Според вестника, информацията за предстоящото пътуване "старателно е скрита до последния момент, за да се изключат опитите на Пекин да повлияе на ситуацията и да убеди австралийските власти да отменят посещението".

Напрежението около Тайван рязко ескалира, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайпе на 2-3 август. Ден след приключването му, Народноосвободителната армия на Китай започна мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест зони на тайванските води. След това още няколко американски делегации посетиха острова. Пекин смята подобни посещения за провокации и намеса във вътрешните работи на Китай, считайки Тайван за неразделна част от територията на страната.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай.