Делегация от израелската разузнавателна агенция Мосад е пристигнала в Доха за разговори с катарски посредници относно ново прекратяване на огъня в Газ. Разговорите се съсредоточават върху евентуалното освобождаване на други израелски заложници, пишат Reuters и Times of Israel.

Военните действия между Израел и ХАМАС се подновиха на 1 декември, след седемдневно прекратяване на огъня. Израел обвини, ХАМАС в нарушаване на условията на сделката, като е изстрелял ракети по израелска територия. Високопоставен представител на политическото крило на ХАМАС Халил ал Хая в интервю за  Al Jazeera обвини Израел, че е отхвърлил няколко "инициативи и предложения" за удължаване на примирието.

Вестник Times of Israel съобщи за "мащабни наземни боеве" в ранните часове на днешния ден около Хан Юнис, в южната част на анклава. Израелските отбранителни сили (ИОС) съобщиха, че някои от водещите членове на ХАМАС се намират в района.

На северната граница на Израел отново започна размяната на огън между израелската армия и ливанската организация "Хизбула", съюзник на ХАМАС. "Хизбула" обяви смъртта на двама свои членове поради израелски обстрел в Южен Ливан, където също е убит цивилен. 

В същото време първите камиони с хуманитарна помощ след крекратяването на примирието в Газа влязоха през египетската страна от ГКПП "Рафа" на път за ГКПП "Ауджа" за проверка, преди да продължат по пътя си към Ивицата Газа. 

Две цистерни и 50 камиона с хуманитарна помощ прекосиха египетската страна към "Ауджа" за проверка, са добавили източници на британската агенция.