Недостигът в енергийната система на Украйна се увелиава поради спирането на някои блокове на централите, съобщават в сряда от "Укренерго“, предава Укринформ.

"Към 28 декември недостигът на електроенергия в системата се е увеличил. Това се дължи на спирането на някои блокове на електроцентрали поради обстрел на газовата инфраструктура в източния регион“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че поради относително топлото време за четвърти пореден ден не се прилагат ограничения на потреблението през нощта. В резултат обаче наличният капацитет в системата все още не е достатъчен, за да задоволи всички нужди на потребителите в страната. В тази връзка във всички региони са въведени ограничения на потреблението, превишаването на които води до необходимост от аварийни спирания.

Енергийната система на Украйна през последните три месеца претърпя девет ракетни атаки и 12 вълни удари с безпилони апарати. В резултат на това съоръженията за производство и преносните системи претърпяха големи и комплексни щети.

Редовните масирани атаки срещу украинската енергийна инфраструктура продължават от 10 октомври.