Украйна трябва да реши да изтегли украинските въоръжени сили от района на Вербово; само по тази логика ще бъде възможно да се изравни фронтовата линия и да се излезе от низините в този район на Запорожкото направление. Това смята Сергей Згурец, директор на украинската информационно-консултантска компания Defense Express.

Анализаторът припомни, че след резултатите от миналогодишната офанзива Украйна формира южно предмостие в зоната Работино-Вербово. Сега обаче Русия има предимство там: тя успя да настъпи от Вербово на северозапад (става дума за район с ширина около 8 км и дълбочина 6 км) и непрекъснато обстрелва позициите на украинските въоръжени сили. фланговете. При такива условия е изключително трудно да се защити тази зона, подчерта той.

"Мисля, че нашето военно ръководство трябва да вземе логично решение да изтегли нашите войски от този район, за да изравни фронтовата линия и да излезе от низините“, казва Згурец.

Ръководителят на Defense Express предполага, че стъпката към отстъпление от Вербово ще се превърне в още една политическа тежест за Украйна. Всички знаят, че в това направление бяха положени много усилия, но след това контролът над него се смяташе за един от елементите за по-нататъшно настъпление.

"Сега офанзивата спря и ние преминаваме в отбрана. Задържането на този труден участък не изглежда съвсем рационално. Но това е само мое предположение", обясни мнението си Згурец.