Въоръжените сили на Украйна имат в резерва ракети с голям обсег ATACMS, които се използват за унищожаване на военни съоръжения и оръжия на руснаците в Крим

През нощта срещу 15 май ВСУ може да са извършили поредна атака срещу летището "Белбек" във временно окупирания Крим – информацията все още не е официално потвърдена, пише Defense Express.

Telegram каналът "Крымский ветер" отбелязва, че основните експлозии в района на авиобазата "Белбек" са били чути приблизително в 01:55 часа местно време (съвпада с българското), а по-късно се твърди, че е била чута детонация на боеприпаси. Имало е и втора вълна на атака, която е продължила до 02:35 часа. 

Министерство на отбраната на Руската федерация съобщи, че "всички цели са свалени". По-специално, те твърдят, че десет оперативно-тактически ракети ATACMS, две противорадарни ракети HARM и още две бомби AASM Hammer са били унищожени над Крим.

Анализаторите на отворени данни OSINT съобщават, че според данни от системата за наблюдение на пожари НАСА FIRMS, през нощта на 15 април няколко пожара са продължили два часа във военновъздушната база "Белбек", приблизително в южната част на летището.

Що се отнася до самолетите, които биха могли да бъдат засегнати, каналът "КиберБорошно" по-рано показа сателитни снимки от 31 март, на които  се виждат подробно къде и кои самолети се намират в тази авиобаза. Освен това се отбелязва, че някои други самолети може да са били там. Общо (без да се вземат предвид вероятните машини в укрития) авиобазата може да наброява 24 самолета и 6 хеликоптера.

"Ако съпоставим тези снимки и картата на пожарите на територията на летището след удара, можем да предположим, че ATACMS може да е насочена предимно към МиГ-31 - с уточнението, че все пак става въпрос за сателит снимки, които са на повече от две седмици", пише украинската медия.