Руските военни показаха работата на квадрокоптер, който е оборудван със система за борба с дронове чрез мрежа, която се изстрелва към друг БпЛА. Системата позволява прихващане на дронове от типа Mavic и е безопасна алтернатива на тарана, който също се използва във "въздушни битки“, обясняват в редакцията на украинското издание Defense Express.

"И въпреки че с максимална степен на вероятност говорим за резултат от дейността на отделни, както ги наричат ​​в Руската федерация, ентусиасти, това решение трябва да бъде разгледано по-внимателно. Освен това не говорим за специализиран дрон, със стандартно активиране чрез включване на подсветката, т.е. всеки БпЛА може да бъде оборудван с такава система“, обясняват анализаторите.

Изданието отбелязва, че този метод за борба с квадрокоптерите най-вероятно е един от първите, които са се опитали да използват с масовата поява на безпилотни летателни апарати.

"Но досега това остава само един от вариантите за бойни методи и не се е превърнало в окончателен отговор на заплахите, въпреки факта, че през това време са разработени решения с наземни "пушки“, дронове-прихващачи, истински въздушни тралове. , и т.н.“, допълва Defense Express.

Отбелязва се също, че при използването на този вид система има голяма заплаха от "приятелски огън“, така че "ловът“ трябва да се проведе в сътрудничество със "съседи“.

"Освен това, управлението на такава система изисква специфични умения и затова нейното използване е най-добре да се повери на отделен екипаж на БпЛА“, се подчертава още в публикацията.