Рядка бойна машина на шасито на танк Т-72 е забелязана в движение в Тверска област, северозападно от Москва в Русия. Точно тази единица се нарича УМЗ-Г, това е система за дистанционно разпръснато полагане на мини, която технически все още е в експериментален етап на разработка, пише Defense Express.

Снимките, показващи преместването на тези машини за планиране на минното поле, са публикувани от автора на сайта на блога btvt.info, в неговия канал в Telegram.

Авторът на блога предоставя кратко описание на това превозно средство: проектът (чернова) и разработката са извършени от Омското конструкторско бюро, прототипът е демонстриран на няколко изложения, но не успява да влезе в серийно производство.

През 2019 г. по време на изложението "Армия-2019" е показано семейство системи за дистанционно миниране, които са създадени в рамките на проекта "Клешч-Г".

УМЗ-Г е една от тях, тя получава особено внимание като най-тежката бойна единица в серията с тегло на пълното оборудване от 43,5 тона.

Както е отбелязано в информационните справки от онова време, УМЗ-Г има девет пускови тръби с общ капацитет 270 мини в един залп. Видът на зарежданите мини можеше да варира, капаните се разпръскваха на площ от максимално разстояние 40 метра. Докато разполагат минните клъстери, превозното средство се придвижва със скорост до 40 км/ч. Други технически характеристики не са разкрити.

Заедно с модела УМЗ-Г са представени и другите членове на семейството превозни средства Клеш-Г: УЗМ-К, по-лек вариант със 180 мини в залп, и Тайфун-ВДВ с 60 мини в единичен разряд.

След това, през ноември 2021 г., УМЗ-Г отново се появява в медийното пространство, когато се твърди, че е навлязъл в етапа на държавни изпитания на разработката, но резултатите от тези изпитания така и не са обявени. След избухването на войната в Украйна през 2022 г. също не се появяват новини за тази система, въпреки че други подобни продукти, не по-малко дефицитни в руската армия, вече са забелязани поне няколко пъти в близкия тил на руските позиции.