Руснаците са събрали "ударен юмрук", за да повторят офанзивата в Боровая в Харковска област, съобщава DeepState.

Отбелязва се, че в района от Райгородка до Нововодяное руснаците са събрали до 10 000 души личен състав и около 450 единици военна техника, включително 200 артилерийски системи.

"Русия е разгърнала силите на 20-та армия под формата на 3 и 144 дивизии, които са представени от 236 артилерийска бригада и 11 полка: 7 мотострелкови, 2 танкови и 2 артилерийски полка. Освен това участват и наемници от нередовни армейски части. Сред тях е известно присъствието на "Шторм V", "Чорна мамба", "Фичики" и "ЧВК Патриот". За поддържане на реда е пристигнало подразделение на БАРС-14", пише DeepState.

Отбелязва се, че срещу Русия дългата отбранителна линия на направлението се държи сега от 3-та отделна щурмова бригада на ВСУ.

"През последните три седмици врагът провежда подготвителни действия под формата на сондиране на слабите места в отбраната на 3-та ОЩБ. Провеждат се непрекъснати атаки срещу позициите им. Противникът губи личен състав, но всяка седмица пристигат от двеста до четиристотин прясно мобилизирани войници. Това е достатъчно както за попълване, така и за изграждане на групировката", се посочва в доклада.

Досега тактиката на "месните нападения" не е дала значителни резултати само поради факта, че на мястото има силна бригада. Въпреки това силите на ВСУ остават непропорционални, като руснаците имат числено превъзходство, използват допълнителни части и провеждат интензивни атаки по цялата настъпателна полоса, твърдят анализаторите на DeepState.

Те съобщават, че руските сили планират да повторят миналогодишната стратегия с излизане първо на линията Надежда-Новохоровка, а след това на Першотравневое-Чернещине.