Руските войски са превзели населеното място Евгеновка в Донецка област, съобщава украинският военно-аналитичен ресурс DeepState.

В Донецка област силите на Москва са напреднали и близо до Юриевка, докладват още анализаторите.  Военните на Киев засега обаче не са потвърдили официално информацията.

Междувременно Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че до 22:00 часа на 10 юли на фронтовата линия са възникнали 121 военни сблъсъци, допълва УНИАН. Руснаците забележимо са се активизирали на Торецко и Северско направление. Ситуацията на Покровско направление остава напрегната.

На Харковско направление руските войски три пъти са извършили настъпателни щурмове при Волчанск и Глубокое, но без успех. На Купянско направление те са атакували шест пъти позициите на ВСУ в района на Синковка и Берестово, като всичките им атаки са отбити.

През деня Русия е увеличила усилията си на Лиманско направление. Те са атакували 14 пъти край Невски, Грековка и Макеевка. ВСУ са отбили 10 атаки, а към 22:00 часа са продължавали още четири.

На Северско направление руската армия активно настъпва в районите на Верхнекаменское, Белогоровка, Спирное, Раздоловка и Виемка. ВСУ са спрели 12 атаки на руснаците, а от 22:00 часа продължава още една битка.

"На Краматорско направление бяха отбити пет вражески атаки, 21 удара бяха нанесени от страна на Торецк и Ню Йорк, три все още продължават. По предварителни данни загубите на противника възлизат на над 40 души, две гаубици и една автомобилна машина“, се казва в сводката на ГЩ на ВСУ.

В същото време руските войски са проявили най-голяма активност от началото на деня на Покровско направление. Там те 41 пъти са се опитали да пробият отбраната на украинците в близост до селищата Прогрес, Воздвиженка, Карловка, Новоалександровка, Калиновое, Юриевка, Новоселовка Перва и Евгеновка.

По данни на ГЩ на ВСУ "там противникът понася значителни загуби“.