Обстановката на фронтовата линия край редица населени места остава сложна, а руската армия продължава да настъпва там. Това съобщават анализаторите на проекта DeepState в доклад за 20 април. Те уточняват, че става въпрос за 5 района на фронта. Засилва се и натискът край Вемка, Урожайное, Новокалиново, Семеновка и Невелское.

"Сложна остава ситуацията край Часов Яр, Первомайское, Новомихайловка, Красногоровка и Очеретино", се посочва в съобщението.

Според анализатори в направление Бахмут руските сили са атакували позициите на Силите за отбрана в Белогоровка, но този опит е бил отблъснат от ВСУ.

Русия провежда активни нападения край Верхнекаменское, Вемка и Раздоловка. Руските сили не спират да атакуват Часов Яр. В околностите на този град 41-ва отделна механизирана бригада и придадените към нея части успяват да стабилизират фронтовата линия. Също така руснаците не спират да се опитват да завземат цялата територия на Ивановское.

"В същото време на Донецкия участък на фронта през последните дни врагът напредва в района на Новокалиново и се притиска към магистралата. Напредване е имало и в Очеретино, където руснаците са на територията на подстанцията и в няколко къщи в покрайнините".

"Интересно е, че окопът, който влиза в селото от изток, се е превърнал в почти основната артерия за навлизане на врага, но тъй като не е достатъчно оборудван, за тях е много трудно да оцелеят в него".

"Руските сили щурмуват Семеновка, но безуспешно. Според хората от 68-и отделна ловна бригада селото е под контрола на Въоръжените сили на Украйна и всички изявления за загубата му не отговарят на действителността", се отбелязва в сводката.

Руските сили продължават настъплението край Терни и Ямполивка, но получават достоен отпор.

"Поради оттегляне от позициите без разрешение на една от частите на ВСУ руснаците навлязоха в градините южно от Первомайское. Това създава опасност от обкръжаване на престоя на частите на 59-и отделна мотопехотна бригада, които са на изток. Руснаците продължават да щурмуват югоизточните покрайнини на Красногоровка", се посочва още.

Също така руските войски имат успех между Победа и Георгиевка, поради което ВСУ са принудени да се изтеглят.

"В Новомихайловка има настъпление на руснаците, по-голямата част от селото е под ударите на врага. Освен това се водят сражения на юг от населеното място. Рано или късно това село ще бъде окупирано", се отбелязва в доклада.

В този район украинските войници са направили много повече, отколкото се очаква от тях. В района на Урожайное руските сили провеждат периодични атаки по южните покрайнини и постоянно "полива" позициите на ВСУ с артилерия. В същото време в Запорожкото направление те продължават да навлизат в центъра на Работино, но без резултат.