Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който обяви кандидатурата си за президентската номинация на републиканците, ще започне предизборната си кампания от Айова, като засили критиките си към съпартиеца си и бивш лидер на Белия дом Доналд Тръмп, предава Associated Press.

Губернаторът ще тръгне на обиколка, в рамките на която ще посети 12 града в три щата. Той ще остане в Айова два дни, след което ще се отправи към щатите Ню Хемпшир и Южна Каролина. "Той има да извърви дълъг път <...>, за да успее да убеди хората, че може да надмине Тръмп, че може да работи също толкова добре, ако не и по-добре, от Тръмп“, коментира лидерът на републиканците в окръг Лин, Айова, Бърни Хейс, която ДеСантис ще посети по време на турнето си.

През последните седмици ДеСантис започна по-открито да критикува политиката на Тръмп, по-специално мерките, които той предприе за борба с пандемията от коронавирус, както и промените в областта на наказателното правосъдие.

ДеСантис обяви кандидатурата си за най-високия държавен пост на 24 май в Twitter. Тръмп обяви участието си в президентската надпревара през ноември 2022 г. Най-малко 31% от гласоподавателите на републиканците биха подкрепили ДеСантис на първичните избори, според проучване през април на американския телевизионен оператор NBC. В същото време 46% подкрепят номинацията на Тръмп.

Настоящият държавен глава САЩ Джо Байдън обяви 25 април, че ще се бори за втори мандат.  Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г.