Новообявеният републикански кандидат за президент на САЩ Рон ДеСантис е заявил, че в американскат армия говорят за "джендър идеология" и "глобално затопляне", че армията е загубила правилната посока. ДеСантис е коментирал бъдещата си политическаси спрямо войната в Украйна в интервю за Fox News. 

Рон ДеСантис е обещал да уволни директора на ФБР Кристофър Рей, като е заявил, че Бюрото и Министерството на правосъдието на САЩ са "загубили пътя си“ и са си позволили да бъдат "оръжие“ срещу американците.

ДеСантис е отговорил на въпроси за действията си по отношение на руско-украинската война в първия си ден на поста президент на САЩ. Той е започнал с критика към сегашното състояние на американската армия, като е заявил, че армията е станала "политизирана", "те говорят за джендър идеология и глобално затопляне".

"Трябва да върнем нашите военни в пътя, за да се съсредоточим върху нашите задължения, основни ценности и основна мисия“, е заявил ДеСантис.

Той ще търси "разговори" за войната в Украйна. В същото време е подчертал, че американската армия не трябва да участва във войната. 

"Бих искал да видя споразумение на масата. Не бих искал да видя по-широка война. Мисля, че е абсолютно неизвестно как ще изглежда тя (войната) през януари 2025 г. Но не бих искал САЩ и нашите войски да участват във война в Русия или Украйна“, е заявил губернаторът на Флорида.

В първото си интервю, откакто официално се включи в надпреварата през 2024 г., ДеСантис, втори мандат губернатор на Флорида и бивш член на Камарата на представителите на САЩ, е заявил, че ще разтърси ръководството на Министерството на правосъдието.

"Не, не бих запазил Крис Рей като директор на ФБР. Ще има нов в първия ден“, е заявил ДеСантис.

Крис Рей, назначен от Тръмп, който преди това е бил адвокат на тогавашния губернатор на Ню Джърси Крис Кристи по време на скандала с моста "Джордж Вашингтон“ , е широко критикуван, тъй като бюрото продължава да бъде обвинявано в политическо пристрастие.

ДеСантис е заявил, че ще номинира главен прокурор със "здрав гръбнак", който трябва да може да върши работата си в лицето на атаките на медии като Washington Post и New York Times.

"Ще бъдете атакуван от CNN. И трябва да носите това като знак на честта. Не можете да се опитвате да се харесате на учтивото общество, защото в противен случай просто ще бъдете заловени от самата институция“, е добавил той.

"И мисля, че Министерството на правосъдието и ФБР са изгубили пътя си. Мисля, че са билиоръжие срещу американци, които мислят като мен и вас. И мисля, че те стават много пристрастни.“

ДеСантис е предположил, че ФБР и други агенции са успели да станат пристрастни, защото президентите републиканци все още се присъединяват към идеята, че са "независими“, докато всъщност са агенции на изпълнителната власт.

"Те отговарят пред избрания президент на Съединените щати. Така че като президент, вие имате правото да потърсите отговорност от тези агенции, да изчистите хората, които не си вършат работата и да се уверите, че те вършат работа за обществото и не злоупотребяват с властта си“, е заявил той

ДеСантис е обещал, че всички служители на Министерството на правосъдието, за които се установи, че са "в сговор“ с технически служител за цензуриране на информация, ще бъдат незабавно уволнени.

Обръщайки се към битката във Флорида срещу програмите срещу "будните" програми в образованието и търговията, ДеСантис е заявил, че пословичният "вирус на "будния" ум е форма на културен марксизъм“.

Уокеизмът, е добавил той, е "атака срещу истината“. (Терминът "уокеизъм“, означава "събуден“ и нашумя около полицейското насилие върху чернокожи в Америка. Призивът "събуди се" е американски жаргон, означаващ "осведомен и активно внимателен към факти и въпроси, свързани най-вече с расовата и социална справедливост.)

"И тъй като това е война срещу истината, мисля, че нямаме друг избор, освен да водим война срещу "събудилите се“.

Президентът не трябва да се страхува да говори истината за властта, дори ако това е социално неудобно в някои райони, както може да бъде представянето на емпирични факти срещу "будни" атестации, твърди ДеСантис.

Битката срещу уокизма също се простира по-широко в търговията, където взаимните фондове и други големи финансови фирми дават приоритет на ESG (екологично, социално управление) пред фидуциарните средства. Губернаторът е заявил, че президентът трябва да отблъсне и това.

По отношение на образованието ДеСантис е отбелязал, че федералното правителство участва в акредитацията на институции след средното образование, така че може да зависи от акредитаторите да заемат позиция срещу уокизма и учебните програми DEI (Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване).

"Ще ви акредитираме, ако сте университет с далтонисти, ако не се опитвате да разделяте хората въз основа на раса. Така че има различни инструменти на ваше разположение. Не е същото като губернатор. Но мисля, че можете да окажете влияние в голямо разнообразие от различни области“, е завил той.

В отговор на президента на NAACP Дерик Джонсън, който е обявил "предупреждение за пътуване“ за чернокожи, които възнамеряват да посетят Флорида, ДеСантис попита защо групата не е фокусирана върху реални заплахи за малцинствените общности, като училища, където са класифицирани нулев или едноцифрен процент от учениците в рамките на ниво на способности или квартали, разтърсени от престъпления.

Той специално е посочи Балтимор, най-големият град в Мериленд, където училищата са позорно слаби (в успеха си) и градът продължава да страда от високи нива на престъпност.

"Нивото на престъпността във Флорида е на 50-годишно дъно“, е заявил той. "Сравнете това с места като Чикаго или Балтимор, не чувам NAACP да говори за това.“