В британското ръководство "има висока степен на увереност“, че Русия се стреми да създаде предлог за нахлуване в Украйна. Това заяви пред журналистите представител на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, цитиран от Reuters.

"Не мога да коментирам конкретни разузнавателни данни, но имаме висока степен на увереност, че Русия планира да създаде претекст, като обвини Украйна в атака, за да оправдае руска инвазия в Украйна“, каза говорител на Даунинг стрийт.

В четвъртък Пентагонът излезе с твърдение, че Русия уж подготвя изфабрикувано видео на украински сили, които атакуват цивилни в Руската федерация или непризнатите републики Донбас, за да създаде претекст за нахлуване в Украйна. След това британският външен министър Лиз Тръс каза, че се доверява на оценките на САЩ. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в коментар подчерта, че твърденията за плановете за предполагаемо предстоящо нахлуване на Русия в Украйна са разпространявани от САЩ не за първи път, но нищо не е последвало.

Превод и редакция: Иван Христов