Датските военни съобщават, че повреда на ракета на кораб на военноморските сили на страната е довела до затваряне на въздушното пространство и морските пътища в близост до протока "Голям Белт" край датското крайбрежие, предаде ВВС.

Националната морска администрация е издала предупреждение корабите да избягват част от пролива "Голям Белт поради" поради риск от "падащи фрагменти от ракети".

Корабите са помолени да пуснат котва, ако е необходимо.

В изявление датските военни са заявили, че проблемът с ракетата е възникнал "по време на задължителен тест, при който ракетната установка е активирана и не може да бъде деактивирана".

"Докато ракетната установка не бъде деактивирана, съществува риск ракетата да се изстреля и да прелети на няколко километра", са отбелязали още военните.

Предупреждението обхваща район югозападно от град Корсор, на около 4 км южно от моста "Голям пояс", който пресича пролива.

Мостът остава отворен за движение, съобщи операторът му.

Норвежкото министерство на отбраната е съобщило, че ракетата е съдържала 150 кг експлозиви, като е добавило, че тя и няма да се взриви, ако падне в морето.