Дания се надява да достави самоходни оръдия Caesar на Украйна в следващия месец. Те трябва да пристигнат заедно с военните, които са били обучавани в чужбина. Това съобщиха на съвместен брифинг Олексий Резников и временно изпълняващият длъжността министър на отбраната на Кралство Дания Троелс Лунд Поулсен, публикуван от Медиен център Украйна - Одеса.

"Надяваме се да доставим артилерийски системи Ceasar в Украйна в следващия месец. Сега те са на тренировъчните площадки в Дания. По отношение на танковете Leopard 1 Дания подписа споразумение с Германия преди два месеца. Надяваме се да започнем да доставяме лятото. В следващите шест месеца ще бъде възможно да се доставят около 100 танка Leopard 1 в Украйна. И ще можем да обсъдим доставката на Leopard 2.“, заяви Поулсен.

Той също така добави, че е важно украинските специалисти да имат възможност да обслужват и ремонтират тези оръжия, преди да пристигнат в Украйна. 

"Нашите артилеристи вече се обучават да работят със самоходните оръдия Caesar. Скоро ще чуете как гърмят танковете в Украйна с датски акцент“, отбеляза Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

Той също така предложи чуждестранни специалисти, които имат желание и възможност да обслужват това оборудване, които имат съответните разрешителни и достъп до документи, да отидат да работят в Украйна.

"Това се отнася и за пилотите. Ако има пилоти, които знаят как да управляват F-16 и са готови да участват (във войната), чуждестранният легион е готов да отвори вратите си“, добави Алексей Резников.