Датската енергийна агенция покани Nord Stream 2 AG, оператора на газопровода "Северен поток 2", да вземе участие във вдигането на обект, открит до него. Това се казва в съобщение на ведомството в четвъртък, предава ТАСС.

"За да изяснят допълнително естеството на съоръжението, датските власти решиха да издигнат съоръжението със съдействието на Министерството на отбраната на Дания. В тази връзка Датската енергийна агенция покани собственика на газопровода Nord Stream 2 AG, за участие в операцията“, се казва в документа. Съобщава се, че агенцията очаква отговор от оператора.

Руската агенция припомня, че на 14 март руският президент Владимир Путин заяви, че кораб на "Газпром" е открил доказателства за възможно наличие на друго взривно устройство в тръбата "Северен поток", на 30 км от мястото на предишната атака. Той припомни, че "Газпром" вече е получил разрешение от датските власти да проучи мястото на експлозиите на "Северен поток", но не е спрял дотук, наетият от компанията кораб е продължил по тръбопровода. По думите на президента е открита "колонка", която е стояла на същото място, където е станала експлозията, като става дума за най-уязвимите места на газопровода - тръбните съединения. Както подчерта Путин, очевидно няколко взривни устройства са били поставени по Северен поток, нещо е избухнало, нещо не, по какви причини не е ясно.

На 26 септември газопроводите Северен поток и Северен поток 2 бяха взривени на три места.