Дания и Норвегия съвместно ще дадат на Украйна 8000 155 мм артилерийски снаряда. Подходящи са за артилерийски установки CAESAR, съобщава  Министерството на отбраната на Дания.

През март тази година голямото мнозинство във Фолкетинг гласува за предложената резолюция относно участието на Дания в европейското сътрудничество в областта на отбраната. Това вече проправи пътя за участие на Дания в общоевропейска покупка на боеприпаси на стойност 2 милиарда евро. С новото датско-норвежко сътрудничество Дания допълнително увеличава военния си принос в Украйна, съобщават от ведомството.

Събирането на боеприпаси от компоненти, произведени от двете страни, ще се извършва в Дания за по-нататъшно прехвърляне в Киев.

"Украинците, както и преди, имат голяма и спешна нужда от боеприпаси, за да се бият за свобода срещу Русия. Заедно с други страни от ЕС и НАТО, Дания е активно ангажирана в подготовката на различна военна помощ. Важен пример е нашето сътрудничество с Норвегия, “, каза изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен.

Подчертава се, че боеприпасите са подходящи за самоходни артилерийски установки CAESAR, чиято безвъзмездна доставка за Украйна беше одобрена от датския парламент в началото на годината.

"Очаква се снарядите да бъдат прехвърлени заедно със системите“, се съобщава в изявление на датското министерство на отбраната.

По-рано норвежкото правителство реши да прехвърли на Украйна 12 комплекта дизелови влакове.