Дания ще подкрепи прехвърлянето на бойни самолети на Украйна. Но това ще стане само с подкрепата на САЩ, които произвеждат самолети F16, е заявил министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен, съобщава РБК-Украйна с позоваване на датското Radio 4.

"Бих искал да кажа, че не мога да си представя да не подкрепим това. Украйна се нуждае от самолетите. Повече от всякога, ако искат да спечелят битката си. Това включва датските изтребители F-16“, е заявил той.

Обучение на украински пилоти на F-16

Украйна обяви създаването на авиационна коалиция за трансфер на модерни самолети, по-специално F-16. Към нея са се присъединили Великобритания, Дания, Нидерландия, Полша, Швеция, Белгия и Франция.

След това съюзниците на Украйна започнаха активно да разглеждат въпроса за обучение на украински пилоти на изтребители F-16 и други съвременни бойни самолети. Това стана, след като съответната инициатива е подкрепена от президента на САЩ Джо Байдън, припомня украинската медия.

Подготовката на украинските пилоти на F-16 ще се води от Дания и Нидерландия. Все още не е известно кои и колко самолета ще бъдат предоставени на Украйна.

Обучението на украинските пилоти може да продължи четири месеца. По непотвърдени данни Пентагонът е стигнал до такава оценка.

Според западни медии Дания може да започне обучение на пилоти още през август.