Командващите ВВС на Дания, Норвегия, Финландия и Швеция подписаха споразумение за сътрудничество в областта на противовъздушната отбрана, съобщава норвежкият вестник Aftenposten.

Основната идея е ВВС на четирите държави, които разполагат с около 250 бойни самолета, да действат като едно цяло. Заедно те експлоатират приблизително същия брой самолети като военновъздушните сили на страни като Великобритания или Франция.

Споразумението обхваща задачите на ВВС, тяхната структура, личен състав и поддръжка. То засяга, наред с други неща, хеликоптерни единици, радарни инсталации, системи за противовъздушна отбрана, обучение на персонала, управление и логистика. Предвижда се в близко бъдеще споразумението да бъде приложено на практика, за да се проведат ученията Nordic Response, скандинавската версия на редовните учения Cold Response на НАТО, през зимата на 2024 г.

"Като близки съседи на Русия е важно да създадем съвместен потенциал, който... Русия ще вземе предвид в своите изчисления“, цитира изданието генерал Ролф Воланд, командир на ВВС на Норвегия.