Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов не вижда друг начин за освобождаване на временно окупирания Крим, освен военен. Това заяви той в интервю за ZAXID.NET, предава РБК- Украйна.

Според Данилов, предвид настоящите обстоятелства по отношение на деокупацията на Крим, Украйна трябва да промени стратегията си.

Той обясни, че в предишната стратегия е имало няколко точки, включително и военна, но дипломатическият начин за разрешаване на освобождаването на временно окупирания Крим се счита за приоритет.

"Трябва да приемем съответните документи и Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна трябва да ги гласува. В момента не виждам друг начин, освен военен, Крим да бъде освободен", подчерта Данилов.

Той подчерта, че окончателното решение ще вземат членовете на Съвета за национална сигурност и отбрана, който ще трябва да бъде създаден с указ на президента.

"Разработваме всички документи относно процесите, протичащи в сектора за сигурност и отбрана на Украйна. Това е един от тях“, добави секретарят на съвета, като добави, че има много такива документи.

"Когато казват, че не сме се подготвили, някои хора просто забравиха, че трябва да четат документите. Там всичко е написано. Трябва да ги четем и най-важното- да ги спазваме. Ако всички решения бяха перфектни и се изпълняваха на 100%, щяхме да имаме съвсем друга ситуация“, подчерта Данилов.