В ексклузивно интервю за киевското студио на германския телевизионен канал ARD секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов увери, че военните ще вземат решение за началото на контранастъплението срещу руснаците непосредствено преди началото й.

"Щабът на главнокомандващия ще реши началото на планираната контраофанзива в последния момент. Ако някой си мисли, че имаме само един вариант, това не отговаря на реалността. Дори и три варианта са малко“, подчерта Данилов – "един от най-важните съветници по сигурността на президента Володимир Зеленски“.

Той коментира и скандала със секретните документи на Пентагона и по-специално репортажа на телевизионния канал CNN, според който заради изтичането Украйна е променила някои от военните си планове.

"Не знам с кого е говорила CNN. Във всеки случай мога да кажа, че хората, които знаят за плановете ни на наша територия, са изключително ограничен кръг. И не мисля, че информаторът на CNN има нещо общо с тях“.

Според Данилов Украйна е в постоянен контакт с ключовите си съюзници, като САЩ, Великобритания, Германия и Полша, но: "Данните за извършване на определени операции, числеността на звената, кой е задействан и в каква посока - тази информация е абсолютна тайна. Ако някой си мисли, че разполага с нея, мога само да го поздравя. Но не знам откъде може да я вземе“.

По думите му част от информацията, която може да се прочете в изтеклите документи, изобщо не е била секретна. "Можете да я намерите в публично достъпни източници. Що се отнася до другата информация – ако наистина е била класифицирана – агенциите в САЩ и Обединеното кралство ще знаят точно откъде идва. И защо се е появила точно сега“.