Част от силите на ЧВК "Вагнер" се изтеглят от град Бахмут. След като се прегрупират, те продължават да се бият, но в другите три направления". Това е заявил секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов в интервю за ВВС.



Украйна е готова да започне своята дългоочаквана контраофанзива срещу руските сили, е заявил още един от най-високопоставените служители по сигурността на страната пред британската медия.

Олексий Данилов не е пожелал да посочи дата, но е заявил, че нападението за отвоюване на територия от окупационните сили на президента Владимир Путин може да започне "утре, вдругиден или след седмица“.

Той е предупредил, че правителството на Украйна "няма право на грешка" относно решението, защото това е "историческа възможност", която "не можем да загубим".

Като секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Данилов е в сърцето на военния кабинет на президента Володимир Зеленски.

 

Неговото интервю за BBC е прекъснато от телефонно съобщение от президента Зеленски, с което той го призовава на среща за обсъждане на контранастъплението.

По време на интервюто той също така е потвърдил, че някои от силите на "Вагнер" се изтеглят от град Бахмут, мястото на най-кръвопролитната битка от войната досега, но е добавил, че те се "прегрупират на други три места“ и "това не е означава, че те ще спрат да се бият с нас".

 

Данилов също е заявил, че е "абсолютно спокоен“ за разполагането от Русия на ядрени оръжия в Беларус, като е пояснил: "За нас това не е някаква новина“.

Украйна планира от месеци контранастъпление. Но искаше възможно най-много време за обучение на войски и получаване на военно оборудване от западните съюзници".

Междувременно руските сили подготвят отбраната си.

Много е заложено на картата, защото правителството в Киев трябва да покаже на народа на Украйна и на западните съюзници, че може да пробие руските линии, да сложи край на ефективната военна безизходица и да си върне част от суверенната си територия.

Великобритания изпраща ракети с голям обсег на Украйна

Данилов е заявил, че въоръжените сили ще започнат атаката, когато командирите изчислят, че "можем да имаме най-добрия резултат в този момент от войната".

Попитан дали украинските въоръжени сили са готови за настъпление, той е отговорил: "Ние винаги сме готови. Както бяхме готови да защитим страната си по всяко време. И това не е въпрос на време".

 

"Трябва да разберем, че тази историческа възможност, която ни е дадена от Бога, на нашата страна, не можем да загубим, за да можем наистина да станем независима, голяма европейска страна".

Той е добавил: "Това може да се случи утре, вдругиден или след седмица.

"Би било странно, ако трябва да назова дати на началото на това или други събития. Това не може да се направи... Имаме много отговорна задача пред нашата страна. И разбираме, че нямаме право на грешка.“

Данилов отхвърли предположенията, че контраофанзивата вече е започнала, като е заявил, че "разрушаването на руски контролни центрове и руско военно оборудване“ е задача на украинските въоръжени сили от 24 февруари миналата година – датата, на която Русия започна инвазията.

"По време на тази война нямаме почивни дни“, е добавил той.

Той защити решението на украинската армия да се бие в Бахмут толкова много месеци, битка, която струва живота на много от нейните войници.

 

Бахмут не е окупиран от Русия, заявява предизвикателно Зеленски

 

"Бахмут е наша земя, наша територия и ние трябва да я защитаваме“, е заявил той. "Ако започнем да напускаме всяко селище, това може да ни отведе до нашата западна граница, както Путин искаше от първите дни на войната.

Той заявява, че "ние контролираме само малка част от града и ние признаваме това. Но трябва да имате предвид, че Бахмут изигра голяма роля в тази война."

Запитан дали частите на "Вагнер" напускат, той е отговорил: "Да, това се случва. Но това не означава, че те ще спрат да се бият с нас. Те ще се съсредоточат повече по други фронтове… те се прегрупират на други три места.“