"Контранастъплението на украинската армия все още не е започнало, въпреки твърденията на руските пропагандисти. Началото му ще бъде очевидно за всички.

Това е аявил секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов в коментар за Reuters.

Той е отхвърлил изявленията на руски официални лица, които заявиха, че контранастъплението вече е започнало.

"Всичко това не е вярно. Кога ще започне всичко, ще решат нашите военни. Когато започнем контранастъплението, всички ще знаят за това, ще го видят".

Данилов е заявил, че руски официални лица са сбъркали напредъка на местните украинци в някаква фронтова зона за началото на по-голямата операция.

Руските сили, които започнаха пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г., се бият с украинските войски по големи части от фронтовата линия.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр ке аявила по-рано, че Украйна е напреднала от 200 метра до 1100 метра (220-1200 ярда) в някои райони около опустошения източен град Бахмут през предходните 24 часа.

Британската агенция заявява, че не е успяла да провери независимо ситуацията на бойното поле.

Киев се надява, че дългоочакваната контраофанзива ще отбележи ключов момент във войната и иска да си върне значителни части от окупираната от Русия територия.

Данилов е заявил още, че не може да има съмнение, че Русия е причинила разрушаването на язовир Каховка на река Днепър в южния регион на Херсон, тъй като районът е бил под окупация от началото на руската инвазия.

Преди няколко месеца Киев заяви, че язовирът е бил миниран от руските сили и предположи, че Москва е взривила язовира, за да се опита да спре украинските войски да пресичат Днепър, за да атакуват руските сили. Русия обвинява Украйна за срутването на язовира.

Данилов е допълнил, че Украйна сега ще бъде изправена пред натиск да се съгласи на мирни преговори. Той е повторил украинската позиция, че не може да има преговори, докато руските сили не напуснат украинската територия.

"Те (Русия) имаха военен компонент. Това беше първият (един), това беше план номер едно", каза той. "Те вярваха, че ще напреднем в тази посока. Техните действия няма да доведат до последствията, до които биха искали да доведат.