Част от обсадения град Бахмут остава под украински контрол, увери съветникът по националната сигурност на страната Олексий Данилов пред американския телевизионен канал CNN.

"Ако те [руснаците] вярват, че са превзели Бахмут, мога да кажа, че това не е вярно. От днес част от Бахмут е под наш контрол“, заяви Данилов в експлузивно интервю пред международния кореспондент на CNN Фредерик Плейтген.“Не мога да кажа, че всичко, но част от Бахмут все още е под нашия обстрел“.

Данилов продължава да защитава решението на Киев да задържи града възможно най-дълго.

"Когато стана дума за Бахмут, това бяха решения, взети на стратегическо ниво. Отбранителната операция беше постоянно под контрол на заседанията на щаба на главнокомандващия. Разбрахме защо го правим. В посока Бахмут бяха убити голям брой руски войници, не само от "Вагнер“, но и от специални части, както и представители на други видове войски. Унищожено е огромно количество техника и там са изразходвани огромно количество боеприпаси. Това бе нашата стратегическа отбранителна операция, която бе успешна за нас, като се има предвид, че 10 месеца държахме територията, където унищожавахме врага всеки ден. Не можаха да превземат Бахмут 10 месеца. С какво могат да се похвалят?“, попита Данилов.

Основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин заяви този уикенд, че неговите войски са превзели "всички територии, които са обещали да превземат, до последния квадратен сантиметър“. Но заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр обяви, че украинските сили все още държат "малка част от града“, макар боевете да са "намалели“ към днешна дата.

Относно времето на дългоочакваното контранастъпление на Украйна Данилов каза, че последната дума ще има президентът на страната Володимир Зеленски.

"Ние работим по нашия план, имаме го. Наясно сме кога, къде, как и какво трябва да започне. Окончателното решение зависи от президента. Когато решението бъде взето, Русия определено ще го усети“, заключи той.