Турският лидер Реджеп Таийп Ердоган е приел в сряда албанския премиер Еди Рама в президентския комплекс в Анкара, съобщава турското издание Daily Sabah. Срещата при закрити врата е продължила повече от час. Турското президентство не даде повече подробности за срещата.

Във вторник Рама присъства на церемонията по откриването на петите Ислямски игри за солидарност в централната провинция Коня в Турция, където Ердоган също беше домакин на вечеря в чест на присъстващите държавни и правителствени ръководители.

Общата характеристика на двустранните отношения между Турция и Албания е взаимното приятелство, доверие и солидарност. Между двете страни периодично се осъществяват успешни посещения и контакти на високо и техническо ниво, отбелязва медията. Значителният брой турски граждани от албански произход, живеещи в Турция, и албанци, които са избрали да останат в Турция поради образование, здраве и работа или брак, както и нарастващият размер на турската общност, установяваща се в Албания, било като работодатели, или професионалисти, укрепват потенциала за сътрудничество на двете страни.

Турция счита Албания за стратегически важна страна за установяване на траен мир и стабилност на Балканите и подкрепя нейната интеграция в европейските и евроатлантическите институции. През 2013 г. Турция беше обявена за "стратегически партньор“ от Албания.

Ердоган присъства на церемонията по откриването заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев, президента на т.нар. Турска република Северен Кипър (ТРСК) Ерсин Татар, палестинския премиер Мохамед Щайе, албанския премиер Еди Рама, алжирския министър-председател Айман Бенабдерахман и министъра на спорта на Саудитска Арабия Принц Абдулазиз бин Турки Ал-Фейсал Ал Сауд, който също е президент на Спортната федерация на ислямската солидарност.

В кулоарите на събитието Ердоган проведе отделни срещи с Алиев, Ал-Фейсал, Бенабдерахмане и Щайе. Повече информация за срещите при закрити врата обаче не беше разпространена.

Превод и редакция: Иван Христов