Неочаквано големият приток на гости от Русия и Европа накара експертите да преразгледат нагоре очакванията си за туристическия сезон на Турция, пише Daily Sabah. Експертите сочат като най-сериозен фактор за това "балансираната политика“ на Анкара спрямо Русия, която в същото време не е обидила западните държави.

Окуражена от потоците през първата половина на годината и растящите печалби, Турция миналия месец вдигна целите си до 37 милиарда долара приходи от туризъм и 47 милиона туристи за тази година, спрямо по-ранните прогнози от 35 милиарда долара и 45 милиона посещения.

Глобалната турболенция и несигурността, съчетани с инвазията на Русия в Украйна, се очакваше да повлияят на пристигащите от най-добрите туристически източници в Турция, точно когато секторът се възстанови от пандемията от коронавирус.

И все пак Мехмет Ишлер, заместник-председател на Федерацията на турските хотелиери (TÜROFED), подчерта непрекъснатото увеличение на пристигащите от Русия, особено в средиземноморския курорт Анталия.

"Това е приятно развитие за туризма. Нашите очаквания, когато става въпрос за руския пазар, са дори по-високи, отколкото в началото на сезона“, заяви Ишлер пред "Анадолската агенция“.

"Не очаквахме толкова много руски туристи“, каза председателят на Асоциацията за туризъм и промоция на Кушадасъ Бюлент Илбахар.

Туристическите потоци също са движени от пристигащи от Европа, начело с Обединеното кралство и Германия, които според Ишлер също поддържат възходяща тенденция.

"Бяхме предвидили около 2,5 милиона туристи от Обединеното кралство; тази цифра сега върви към 3,5 милиона. Пристиганията от европейския пазар също продължават да нарастват“, посочва той.

Броят на чуждестранните туристи достигна 16,37 милиона през първата половина на годината, което е ръст от 186% на годишна база, според данните на Министерството на културата и туризма на югоизточната ни съседка.

Германците съставляват най-голямата част от посетителите през периода януари-юни, с над 2 милиона пристигания, почти четири пъти повече в сравнение с преди година.

Следват руснаците с 1,5 милиона, британците с 1,3 милиона и българите с 1,2 милиона, показват данните.

Представителите на индустрията посочват външнополитическата позиция на Турция и нейната внимателна политика, когато става въпрос за военната кампания на Русия в Украйна.

Правителството преследва това, което президентът Реджеп Тайип Ердоган нарича "балансиран“ подход към Киев и Москва и поддържа тесни връзки с двете страни.

Анкара критикува инвазията на Русия, изпрати въоръжени бойни в Украйна и посредничи в мирните преговори между страните. Но не подкрепи западните санкции срещу Москва и се стреми да поддържа тесни търговски, енергийни и туристически връзки с руснаците.

Най-малко пет турски банки започнаха да използват руската платежна система "Мир“, позволявайки на руските туристи да плащат за покупките си в Турция.

Руските карти, издадени от Visa и Mastercard, спряха да функционират в чужбина, след като двете най-известни мрежи за обработка на плащания в света преустановиха дейността си в началото на март.

Турция също е сред малкото държави, които поддържат реципрочни полети с Русия.

Руснаците и украинците са били съответно първият и третият най-голям източник на посетители в Турция през 2021 г. Руснаците представляват 19% от чуждестранните посетители, с 4,7 милиона души, докато Украйна е третата по големина с 8,3%, с 2,1 милиона души.

Броят на чуждестранните посетители нарасна с 94,1% до 24,71 милиона миналата година, когато мерките срещу COVID-19 бяха облекчени в сравнение с 2020 г. Приходите от туризъм се удвоиха до почти 25 милиарда долара, като се възстановиха от най-лошото въздействие на COVID-19, но останаха доста под регистрираното ниво през 2019 г.

Турските власти се надяваха, че туризмът тази година да може да достигне или надхвърли числата от 2019 г., когато около 52 милиона посетители – включително около 7 милиона руснаци и 1,6 милиона украинци – донесоха приходи от 34 милиарда долара.

"Ако успеем да повишим туристическата цел до 47 милиона въпреки всичко, което се случва в нашия регион и икономиката, това е голям успех както за нашата страна, така и за турския туризъм. Най-важното нещо зад това е фактът, че Турция поддържа отношенията си както с Европейския съюз, така и с Украйна и Русия, с много стратегически баланс“, обяснява Ишлер. "С една наистина много успешна външна политика ние не изправихме Европа, Украйна или Русия срещу нас.“

Илбахар също отбязва, по думите му, "правилната външна политика спрямо войната в Украйна“ и подчертава, че това се отразява на туристическите потоци към егейския курорт Кушадасъ.

Той добави, че голямото търсене е довело до допълнителни полети от Русия до курортите на Турция, включително Бодрум, Даламан и Анталия.

"В Кушадасъ има предимно туристи от Великобритания, европейски и балкански страни. Интересът на руснаците също е добър. Около 20% от туристите, дошли миналата година, са от Русия. Смятаме, че този процент ще се увеличи до 25% тази година“, отбеляза още Илбахар.

Превод и редакция: Иван Христов