Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич е заявил, че Прищина работи от десет години, за да избегне формирането на Общността на сръбските общини и вярва, че в Брюксел, по време на новия кръг от преговори с Белград, ще продължи със същата политика, шише сръбският вестник Политика.

"Прищина ще се опита да омаловажи значението на Общността на сръбските общини. Като се започне от името, устава, управленския екип и правомощията, които общността има“, е заявил Дачич пред репортери.

Той е припомнил, че миналата седмица е участвал в сесията на Съвета за сигурност на ООН, на която е била обсъждана Общността на сръбските общини, а преди десет години е била обсъждана същата тема.

"Преди десет години слушахме същото. Всички изразиха възторг, че това е исторически значим акт. Минаха десет години, а Общността не се случи".

Той е подчертал, че за всички е ясно, че Сърбия твърдо настоява за формирането на й и че това е първата точка от изпълнението на договореното в Охрид.

"В плана за изпълнение има само две неща, които са посочени конкретно в началото – Общността на сръбските общини и декларацията за безследно изчезналите. Това ще бъдат, както президентът Вучич ми каза, основните теми. В този момент наистина е много трудно да се каже дали и с каква динамика ще върви всичко това. Но това е от съществено значение, защото без Общността на сръбските общини няма да има изпълнение на други части от споразумението“.

Ивица Дачич е добавил, че министър-председателят на Прищина Албин Курти всеки ден създава нови кризи, за да отклони вниманието към проблемите на място и да "заключи", че все още няма условия за формиране на Общността на сръбските общини. 

"Те със сигурност очакват, че сърбите ще бъдат изгонени и че няма нужда от Общността. Сърбия има твърда позиция. Ние ще бъдем с нашия народ в Косово и Метохия. В навечерието на утрешната среща едно е сигурно – Сърбия ще бъде конструктивна и президентът Вучич е готов за тази среща“, по думите на Дачич.