Германия и Франция се противопоставят на широка забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци. Това съобщи агенция DPA във вторник, позовавайки се на документ, с който разполага, очертаващ позицията на двете страни, изпратен до други членки на Европейския съюз (ЕС) в навечерието на срещата на външните министри на страните от общност в Прага.

"Трябва да помислим за интелигентни начини да използваме важния лост за издаване на визи“, се казва в текста. В същото време се посочва, че изявленията на руски граждани трябва да бъдат внимателно проверявани за възможни заплахи за сигурността. Не трябва да се подценява и въздействието на прекия опит от живота в демокрации. Това се отнася особено за бъдещите поколения. "Нашата визова политика трябва да отразява това и да продължи да осигурява междуличностни контакти в ЕС с руски граждани, които не са свързани с руското правителство“, се подчертава в документа.

Поради тази причина, както се посочва в текста, е необходимо да се поддържа правна рамка, която по-специално да позволи на студенти, артисти, учени и професионалисти да влизат в Европейския съюз, независимо дали могат да бъдат заплашени от политическо преследване. Берлин и Париж призовават към предпазливост относно широкообхватните ограничения на визовата политика.

Превод и редакция: Иван Христов