Държавната избирателна комисия (ДИК) на Черна гора публикува окончателните резултати от втория тур на президентските избори, според които бившият министър на икономическото развитие Яков Милатович печели с 58,88% от гласовете, предава RTCG.

"ДИК одобрява резултатите от президентските избори в Черна гора. Кандидатът Яков Милатович беше избран за президент на Черна гора с 222 592 гласа, т.е. с 58,88% от общия брой гласове", се казва в изявление на комисията.

Президентът в оставка Мило Джуканович получи 41,12%, или 154 769 гласа, според окончателните данни.

Вторият тур на президентските избори в Черна гора се проведе на 2 април. Право на глас имаха над 542 000 души, избирателната активност беше 70,7%.

Президентът на Черна гора се избира чрез всеобщо гласуване за петгодишен мандат и може да заема длъжността не повече от два последователни мандата. Според Конституцията Черна гора е парламентарна република, а държавният глава изпълнява предимно представителни функции. Въпреки това фигурата на президента е от голямо значение при съставянето на кабинета на министрите и избора на министър-председател.