Херсонска област е изцяло под контрола на руските сили, а украинските издания разпространяват невярна информация, заяви заместник-началникът на областната окупационна администрация Кирил Стремоусов, цитиран от РИА Новости.

"Всичко е под контрол, Кисилевка е на същите позиции, Давидов Брод също е под контрола на руското министерство на отбраната днес. Всички територии, които бяха вчера или завчера, говорим за Херсонска област, са под контролът на руската армия“, уточни той.

Служителят също така подчерта, че публикациите в украинските медии не отговарят на истината.

"Бериславски район, Велика Александровка са на своите позиции. Утре ще дадем информация за Давидов брод, където довършват всички онези украински части, които се прехвърлиха на левия бряг на Днепър“, добави Стремоусов.

Преди ден член на Херсонската окупационна администрация заяви, че въоръжените сили на Украйна се опитват да атакуват региона от няколко посоки, но руските войски успешно потискат тези опити.

Според последната информация на руските анализатори от "Рибар“, обаче, "въпреки неуспехите в атаката срещу Херсон, украинското командване продължава настъплението, за да пробие руската отбрана“.

За първи път през последните няколко дни ВСУ са предприели голяма атака срещу обект близо до село Правдино, южно от Посад-Покровски. В настъплението участва бронетанкова група от въоръжените сили на Украйна от три танка и шест бойни машини на пехотата. Атаката е отбита и, според твърденията на "Рибар“, украинците са с news pic 2
©
е оттеглили със загуби.

В други участъци на фронта няма значителни събития. През нощта руската артилерия и авиация са нанесли масирани атаки по плацдарма на Въоръжените сили на Украйна край село Сухой Ставок, което сега е превърнато в руини.

В същото време заради атаките срещу хидротехнически съоръжения в Кривой Рог, нивото на водата в река Ингулец значително се е повишило, което е разрушило поне част от украинските понтони. Това значително е усложнило снабдяването на украинските формирования в "червата“ в района на Сухой Ставок, отбелязват анализаторите.

Съгласно прогнозата на "Рибар“, в близко бъдеще украинското командване ще се опита да използва численото си превъзходство и да продължи атаките по позициите на руските въоръжени сили в Херсонска област.