Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е предупредила турските компании да не си сътрудничат с руски лица и компании, които са обект на санкции от Запада, съобщава вестник Cumhurriyet.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо е изпратил писмо до Американската търговска камара в Турция на 22 август, предупреждавайки за възможно турско сътрудничество с руски компании.

В писмото се посочва, че сътрудничеството на турските компании с руските, които са обект на санкции, може да доведе до въвеждане на санкции срещу тях от страна на САЩ.

Писмото е изпратено и до Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени.

В писмото на Адейемо се посочва, че "тези, които предоставят материална подкрепа на лица или организации в списъка със санкции на САЩ, са изложени на риск от санкции на САЩ“.

Турските банки във взаимен контакт със санкционирани руски банки и не могат да поддържат същите отношения с американските банки, се посочва в писмото.

По-рано турското министерство на финансите и държавното съкровище публикуваха телефонен разговор между турския заместник-министър на финансите Юнус Елитас и неговия американски колега Адейемо, в който Анкара гарантира, че няма да позволи на нито едно лице или институция да наруши санкциите, наложени на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов