Credit Suisse е нарушила споразумение за признаване на вина от 2014 г. с властите на САЩ, като е продължила да помага на свръхбогати американци да укриват данъци и е укрила повече от 700 милиона долара от правителството, установи финансовата комисия на Сената на САЩ в сряда, предава Reuters.

След приключване на двугодишно разследване на Credit Suisse - която този месец се съгласи на спасително поглъщане от конкурента UBS (UBSG.S) - комисията заяви, че е разкрила "големи нарушения" на споразумението от 2014 г. между швейцарския кредитор и Министерството на  правосъдието на САЩ за позволяване на укриването на данъци.

Новият собственик UBS или швейцарското правителство трябва да поемат отговорност за бъдещи глоби, заявиха от комисията, призовавайки Министерството на правосъдието и Службата за вътрешни приходи да проучат дали Credit Suisse трябва да бъде изправена пред повече санкции.

Нарушенията, установени от комисията, включват неразкриване на близо 100 милиона долара в тайни офшорни сметки, принадлежащи на едно семейство от двойни граждани на САЩ и Латинска Америка, което представлява "продължаваща и потенциално престъпна конспирация“.

В изявление, изпратено по имейл, Credit Suisse заяви, че не толерира укриването на данъци и си сътрудничи с властите в САЩ.