Швейцарската банка Credit Suisse е изправена пред дисциплинарно производство заради проблеми с отчетността, съобщава Bloomberg.

Швейцарският орган за надзор на финансовия пазар (Finma) сега разследва как топ мениджърите на Credit Suisse Group са управлявали банката в навечерието на нейния колапс. Председателят на органа Марлене Амстад обяви, че Credit Suisse е имала сериозни проблеми с отчетността.

"Често не е ясно кой за какво е отговорен. Това допринесе за небрежно отношение към риска", обясни Амстад. По думите й въпросът за започване на ново разследване остава "отворен". Говорител на Credit Suisse отказа коментар.

Посредниченото от правителството при закупуването на Credit Suisse от UBS през уикенда бе широко критикувано както от политици, така и от швейцарски граждани. По-специално, Finma беше подложена на проверка дали е трябвало да се направи повече, за да се предотврати сривът на Credit Suisse.

Амстад отхвърли предположението, че Finma не се е намесила достатъчно рано или достатъчно агресивно, за да се справи с проблемите на Credit Suisse, цитирайки шест изпълнителни производства срещу банката през последните години.

Най-голямата швейцарска банка UBS купи Credit Suisse с посредничеството на правителството.  Преди това, като алтернатива на поглъщането, швейцарските власти разглеждаха варианта за национализиране на Credit Suisse.