Украинците не са доволни от оръжията, получени като помощ от Италия, отбелязва вестник Corriere della Sera, като уточнява, че в Киев се оплакват от старите модели минохвъргачки, които са пристигнали без съответните боеприпаси.

Става дума за 120-мм миномети Mod63, доставени преди пет месеца, посочва изданието. Тези модели са произведени през 1966 г. и не са използвани дълго време. Освен това тези Рим не е предал боеприпаси за тях на украинската армия.

Според изданието, което се позовава на независими оценки на специализирани военни прегледи, Италия е похарчила 450 милиона евро за доставки на оръжия за Киев.

В началото на март националният парламент одобри резолюция за предоставяне на помощ, включително военна, на Украйна. Като част от това решение бяха формирани пет междуведомствени постановления със списък на доставените оръжия, които са класифицирани. Миналата седмица правителството одобри указ за удължаване на военната помощ до 2023 г. Твърди се обаче, че работата по новия пакет все още не е започнала. Corriere della Sera посочва, че украинците се надяват да получат модерни пускови установки от Рим. Освен това по-рано в медиите бе съобщено, че Италия може да достави компоненти на система за противовъздушна отбрана.