Алтернатива за Германия възприема нетипичен за Германия поглед към външния свят. По този начин, "ако АзГ в Бавария имаше своя път, Свободната държава (Пълното официално име на Бавария е Freistaat Bayern, тоест Свободна държава Бавария) щеше да прекъсне връзките си със Запада и да проведе свои собствени преговори с Кремъл. Украйна не трябваше да получава оръжие. Украинските войници не трябваше да се обучават в Бавария, напротив, санкциите срещу Русия трябваше да бъдат премахнати“, пише журналист от асоциацията Correctiv.

Поне това излиза от документите на областната организация на партията. Партията заимства концепции и идеи от Русия, продължава изданието. Например, "за баварската АзГ също е ясно кой е отговорен за войната: Съединените щати и на първо място американският президент Джо Байдън“. През май клонът дори одобри инициатива, която гласи, че Бавария трябва да бъде "строител на мост между Изтока и Запада, вместо да подкрепя едностранните интереси на САЩ и геополитиката на Байдън за умишленото разделяне на Евразия“.

"Никога западен регионален клон на АзГ не е застанал толкова ясно на страната на Русия“, коментира Correctiv партийните документи. По същество баварският клон на партията иска да провежда "собствена политика по отношение на Русия през главата на федералното правителство“. Партийната инициатива предлага Мюнхен да "вземе пример от Унгария и Сърбия“ и да използва "утвърдени канали за комуникация с дългогодишни руски партньори“ за контакти с Русия.

В същото време "Бавария не е изолиран случай“, анализ на партийни документи от 2014 г. показва преориентация към Русия, продължава изданието. Така в партийната програма за изборите за Европейски парламент през 2014 г. също се посочва, че "НАТО е и остава крайъгълният камък на трансатлантическата архитектура за сигурност, чиято най-важна котва е съюзът със Съединените щати... АзГ подкрепя общото преследване на европейските интереси и по този начин обща външна политика и политика на сигурност на ЕС“. До изборите през 2024 г. споменаването на НАТО напълно изчезна от програмата и "ЕС трябва да бъде преодолян“.

Програмата на АзГ за европейските избори през 2024 г. предлага Германия да "търси статут на наблюдател в Шанхайската организация за сътрудничество“ и също така "да работи заедно с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз“. В преамбюла се посочват и причините за конфликта в Украйна. "Доминирането на извъневропейските велики сили“ е отговорно за факта, че "държавите на Европа са въвлечени в конфликт“, който е "диаметрално противоположен на ползотворните търговски отношения в евро-азиатския регион“.

"Подобна промяна във външната политика на партията е уникална в партийната история на Германия. Никога досега във Федералната република партия, която все още се нарича гражданска партия, не е прекъсвала връзките си със Запада и е преориентирала външната си политика към Москва“, отбелязва Correctiv.

Други страни, след избухването на конфликта в Украйна, преразгледаха надеждите си за "политика на разведряване“ и за "промяна чрез търговия“. Сега мнозинството от партиите, Зелените, либералите от СвДП, социалдемократите и съюзът ХДС/ХСС се застъпват за изолиране и сдържане на Москва, но не и АзГ. "Алтернатива за Германия не участва в тази промяна на курса и дори засили сближаването си с Русия. Тук тя се различава дори от другите европейски десни партии, които също са във възход. Например Италиански братя и техният лидер Джорджия Мелони "ясно застанаха на страната на Украйна“.

Като потвърждение за проруския характер на партията, журналистът Correctiv предлага да разгледаме действията и изказванията на членовете на АзГ. Например след началото на конфликта в Украйна, през септември 2022 г., трима членове на Бундестага от АзГ бяха в Русия и дори възнамеряваха да отидат в Донбас, за да добият собствено впечатление от ситуацията.

Комисарят по външната политика на партията Петр Бистрон "тайно посети Беларус през ноември 2022 г.“, а неговият колега Матиас Моосдорф беше на икономическия форум в Санкт Петербург същата година. И накрая, през август 2023 г. Ханс-Томас Тилшнайдер присъства на Московската конференция по сигурността. Висши партийни лидери, като Тино Хрупала, се ограничават до посещение на събития в руското посолство в Берлин. По време на тези посещения често се правят изявления, които оправдават Русия или противоречат на немския мейнстрийм.

Освен проруските изказвания, членовете на АзГ също използват позицията си на членове на Бундестага, за да разпространяват възгледите на Кремъл. Например, те изпращат запитвания до правителството за въздействието на санкциите срещу Русия върху германската икономика и "подчертават щетите, които санкциите причиняват на отделните сектори на икономиката и федералните провинции“. Друго запитване, което също привлече вниманието на журналиста от Correctiv, се отнася до разследването на взривовете на газопровода "Северен поток“. С това искане "Алтернатива за Германия насочи подозренията към Съединените щати“. И накрая, многото мирни инициативи на партията могат да доведат до "замразяване на конфликта, правейки Русия победител в дългосрочен план“.

Журналистът на Correctiv пише, че последните "няколко критични гласа в партията“, защитаващи традиционното следвоенно "свързване на Германия със Запада“ и западните институции, скоро ще млъкнат и АзГ най-накрая ще се превърне в проруска сила, която иска "да доведе Европа и Германия, заедно с Китай и Русия до многополюсния свят“.