На жителите на южната украинска област Херсон беше предложена евакуация и се очаква хора от там да започнат да пристигат в Русия днес, информира Reuters.

"Предложихме на всички жители на Херсонска област, ако желаят, за да се предпазят от последствията от ракетните удари да отидат в други региони", заяви във видеопослание назначеният от Русия ръководител на Херсонската администрация Владимир Салдо. Хората трябва да "напуснат заедно с децата си".

Според него предложението се отнася предимно за жителите на западния бряг на река Днепър. Това включва и регионалната столица - единственият голям украински град, който Русия е превзела непокътнат след нахлуването си през февруари.

Първите цивилни, бягащи от Херсон, трябва да пристигнат в руската Ростовска област в петък.

Херсон е една от четирите частично окупирани украински провинции, които Русия твърди, че е анексирала през последните седмици, и вероятно най-стратегически важната. Тя контролира както единствения сухопътен път към полуостров Крим, който Русия завзе през 2014 г., така и устието на Днепър - река с дължина 2200 км, която разделя Украйна.

От началото на октомври украинските сили пробиха фронтовата линия на Русия и осъществиха най-големия си настъпателен удар в южната част на страната от началото на войната. Оттогава те напредват бързо по западния бряг, като се стремят да отрежат руските войски от линиите за снабдяване и пътищата за бягство през него.

Бягството на цивилни граждани от Херсон би било удар по твърденията на Русия от миналия месец, че е анексирала около 15 % от територията на Украйна и е присъединила към нея територия с размерите на Португалия.

Русия е назначила много от най-добре обучените си войници за защита на западния бряг на Херсон. Но тези сили могат да бъдат снабдявани само през реката, която е широка няколко километра и има няколко прехода.