Излизайки от среща на Изпълнителното бюро на СИРИЗА, Алексис Ципрас е обявил, че е решил да се оттегли като лидер на основната опозиционна партия и да постави началото на нов етап за СИРИЗА, съобщи държавната агенция АНА-МПА.

"Новата СИРИЗА е непосредственият приоритет“, подчерта той.

"Разбирам необходимостта от нова вълна в СИРИЗА. И реших да се оттегля, за да може тя да премине. Имам доверие в човешките ресурси на нашата партия. В неизчерпаемите сили на обществото и левицата. Затова реших да предложа избор на ново ръководство от членовете на партията, както е записано в устава й. Незабавно да се прибягне до съответните процедури. В които, разбира се, няма да бъда кандидат. Но ще присъствам преди, по време и след тях", е заявил той.

Ципрас е допълнил че "отрицателният изборен резултат може и трябва да бъде началото на това. Избирателното тяло даде на СИРИЗА двоен мандат. Първо, за да отговори на ролята на основна опозиция. Което винаги и де факто е ролята на партия с потенциал да поеме властта. И второ, да се промени драстично, ако иска отново да се стреми към правителствена роля със стойност."

Той е отбелязал, че "трябва да живеем в съответствие с този народен избор. Трябва да се реорганизираме незабавно и без никакво забавяне. Нека не позволяваме нито един ден да бъде загубен, както в конфронтацията с правителството на Нова демокрация, така и в конфронтацията със собствените ни слабости, болести и проблеми“.