Отношенията между Пекин и Вашингтон са достигнали най-ниското си ниво в историята. Това заяви министърът на външните работи на Китай Цин Ган на среща с американския си колега Антъни Блинкен в хода на дългоочакваната визита на последния в азиатската страна, предава CCTV.

"В момента отношенията между Китай и САЩ са в най-ниската си точка от установяването на дипломатически отношения, това не отговаря на основните интереси на народите на двете страни, не отговаря на стремежите на международната общност“, заяви той.

Според дипломата страната му се стреми да изгради стабилно, предвидимо и конструктивно взаимодействие със САЩ. Той също така изрази надежда, че Вашингтон ще се придържа към рационално и обективно разбиране на Пекин, ще защити политическата основа на двустранните отношения и ще се справи с всякакви непредвидени ситуации по спокоен, професионален и разумен начин.

Освен това, както отбеляза Цин Ган, САЩ и Китай трябва безусловно да прилагат консенсуса, постигнат от лидерите на двете страни по време на срещата на Г-20 в Бали. Той също така призова да се насърчава стабилизирането на отношенията и тяхното връщане в правилния път.

На свой ред Блинкен посочи, че Съединените щати ще продължат да защитават своите интереси и ценности, като "работят със съюзници и партньори за укрепване на нашата визия за света“. Той също така покани ръководителя на китайското външно министерство във Вашингтон, за да "продължат дискусиите", на което Цин Ган отговори утвърдително.

Настоящото посещение на Блинкен е първото посещение на американски държавен секретар в Китай от пет години насам. То се случва на фона на значително влошаване на отношенията между двете страни поради цял набор от въпроси. Става въпрос за ситуацията с Тайван, инцидента със свалянето на китайски балон над САЩ, както и за разногласията в търговската и технологичната сфера.