Членовете на Сейма (долната камара на парламента) на Полша планират въвеждането на промени в процедурата за избор на министър-председател, съобщава RMF24, като уточнява, че те ще бъдат представени в сряда, 6 декември.

Сегашната процедура предвижда двойно гласуване на депутатите за избор на нов правителствен ръководител. "Съгласно правилата, първо Сеймът избира министър-председателя чрез персонално гласуване, след това той изнася основната си реч и [след това] на следващото гласуване Сеймът отново избира премиера и предложения от него състав на Съвета на министрите, пояснява медията, като отбелязва, че "не е много ясно защо Сеймът трябва да избира два пъти премиер“.

Позовавайки се на свои източници, RMF24 твърди, че сега депутатите възнамеряват да гласуват за нов премиер само веднъж и да одобряват състава на правителството с втори вот.

Гласуването на вота на доверие в кабинета на министрите, съставен от бившия премиер Матеуш Моравецки, ще се проведе в Сейма на 11 декември. Самият Моравецки оценява шансовете да получи подкрепа на 20-30%. Ако новият кабинет не получи одобрение, депутатите трябва сами да изберат нов премиер. Тъй като опозиционните партии имат парламентарно мнозинство в Сейма след изборите на 15 октомври, те възнамеряват да изберат лидера на най-голямата опозиционна сила Доналд Туск за нов ръководител на правителството.