Депутатите от иранския парламент призоваха съдебната система да "даде урок" на участниците в масовите протести, сравнявайки демонстрантите с членове на терористичната групировка "Ислямска държава", предава ТАСС, като се позовава на агенция IRNA.

"Ние, представителите на тази нация, молим всички служители на страната, включително съдебната система, да дадат урок възможно най-скоро на бойците, които, подобно на "Ислямска държава“, застрашават живота и имуществото на хората“, цитира агенцията текста на призива. Под апела са се подписали 227 от 290 депутати.

Членовете на меджлиса също призовават "да се докаже на всички, че животът, собствеността, сигурността и честта на иранския народ са червена линия“. В същото време депутатите не посочват какво наказание според тях заслужават протестиращите.

Вече повече от месец в Иран не стихват вълненията, започнали след погребението на 22-годишната Махса Амини, починала на 16 септември. Според официалната версия полицията е задържала Амини за неправилно носене на мюсюлманската забрадка. По време на разпита тя е получила инфаркт, от който починала. В социалните мрежи обаче се разпространи информация, че Амини е пребита от полицията, което отприщи масови протести в страната.