Четири флота на Русия и Каспийската флотилия ще бъдат изведени от подчинение на военните окръзи и ще се върнат в пряко подчинение на главното командване на Военноморския флот (ВМФ), съобщи за ТАСС запознат източник. Това е поредната военна реформа в Русия от началото на миналата зима, като този процес е съпътстван и с редица кадрови промени.

"Беше взето решение флотовете и флотилиите да бъдат изведени от двойното подчинение, в което се намираха досега. Сега тези формирования първоначално ще бъдат в оперативно подчинение в мирно време на главнокомандващия ВМФ, а впоследствие – в пряко подчинение, както беше преди", пояснява източникът агенцията.

Според него същността на реформата е извеждането на флотовете от подчинение на командирите на войските на военните окръзи и връщането им под прякото управление на главнокомандващия ВМФ. "Северният флот ще запази статута си на военен окръг с пряко подчинение на главнокомандващия ВМФ“, добави той.

Събеседникът на ТАСС отбелязва, че се планира да се създаде група за управление от главното командване на ВМФ в Москва, където да бъдат съсредоточени всички канали за управление на флота. Според него досегашната система за управление с подчинение на флотовете на командирите на военните окръзи "е показала своята неефективност" и изисква корекции.

Засега няма официално потвърждение на тази информация.

Към днешна дата оперативно-стратегически формирования на ВМФ са Балтийският флот (част от Западния военен окръг), Северният флот (част от съвместното стратегическо командване "Северен флот“), Тихоокеанският флот (част от Източния военен окръг ), Черноморския флот и Каспийската флотилия (част от Южния военен окръг).

Руската военна сфера претърпя редица промени в светлината на интервенцията в Украйна, която прояви редица пропуски и слабости.