В Белгия четирима души са обвинени в подкупване на членове на Европейския парламент от името на една от страните от Персийския залив и са арестувани, съобщава BBC.

"Съдия-следователят от Брюксел, който разследва, арестува четирима души. Те са обвинени в участие в престъпна организация, пране на пари и корупция“, отбелязва белгийската федерална прокуратура.

Според прокурора следователите подозират, че една от страните от Персийския залив в продължение на няколко месеца е влияела върху икономическите и политическите решения на парламента чрез парични дарения и подаръци.

Медиите пишат, че става дума за Катар, но правителството на страната отрича това.

Сред арестуваните е и заместник-председателят на ЕП Ева Кайли. Нейните отговорности включват въпроси на взаимодействието с Близкия изток.

От неделя тя е отстранена от всички задължения на тази позиция, а социалистическата партия ПАСОК, в която членува Кайли, обяви в петък вечерта, че е "изключена" от фракцията.

Както беше съобщено, белгийската федерална прокуратура съобщи, че е иззела 600 000 евро в брой, както и компютри и мобилни телефони по време на обиски в петък. От месеци следователите подозират, че държава от Персийския залив влияе върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент, като предава големи суми пари или ценни подаръци на трети страни със значително политическо влияние.