Полицията във Виена разследва смъртта на четири жени и една тийнейджърка в рамките на 24 часа, пише ВВС.

В петък три жени са намушкани с нож от мъж в публичен дом в австрийската столица. Заподозреният е бил арестуван.

Друга жена и нейната дъщеря са убити при несвързан инцидент. Разследващите смятат, че бащата на момичето е отговорен за това.

Граждански организации определиха деня като "черен петък" и призоваха за спешни действия за спиране на насилието срещу жени.

Телата на трите жени са открити в сграда в централния квартал Бригитенау около 21:00 ч. местно време (20:00 ч. българско време), след като свидетел се обадил на службите за спешна помощ.

Заподозреният, когото полицията описва като 27-годишен афганистански гражданин, е открит да се крие близо до публичния дом с нож в ръка.

Мотивът за убийствата засега не е ясен, но мъжът е бил разпитан.

По-рано в петък 51-годишна жена и 13-годишната ѝ дъщеря са открити мъртви в апартамент в района на Ердберг - на около 12 км от мястото, където е станал другият инцидент.

Няма предположения, че те са свързани.

Полицията все още издирва съпруга на жената, който е и баща на момичето, тъй като разследващите подозират, че той може да ги е удушил.

"Първоначалните разследвания, които се провеждат в момента, показват, че е използван тъп предмет", заяви говорителят на полицията Филип Хаслингер.

Ева-Мария Холцлайтнер, ръководител на отдела за женска политика на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), призова федералното правителство да свика кризисна среща, на която да се обсъди проблемът с убийствата на жени в страната.

"Скърбим за убитите жени, мислим за оцелелите и призоваваме най-накрая да бъде приложен национален план за действие за защита от насилие, за да се защити животът на жените в Австрия", заявява Холцлайтнер.

Според последните данни за броя на убийствата на жени в Австрия, публикувани от Института за изследване на конфликтите, в периода 2010-2020 г. в страната са убити около 319 жени - предимно от мъже партньори или бивши партньори.

Коалиционното правителство обеща да се бори с този проблем - през 2021 г. то обещава да отпусне почти 25 млн. евро (49.56 млн. лева) за инициативи, насочени към защита на жените от насилие.