Четири труса за по-малко от 30 минути събудиха Западните Балкани.

Земетресение с умерен магнитуд от 4.3 по Рихтер разлюля региона на Северозападните Балкани във вторник вечерта в 21:07 ч. местно време. Първият трус е бил регистриран близо до Подгорица на много плитка дълбочина от 10 км и е бил усетен на много места в района. Заради плитката му дълбочина се е почувствал по-силно близо до епицентъра, отколкото по-дълбоко земетресение с подобен магнитуд.

Епицентърът му е бил на 10 км северозападно от град Никшич, сочат данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC).

Най-близкият по-голям град, където може да е усетен, е столицата на Черна гора Подгорица с население от 240 000 жители, който се намира на 76 км разстояние югоизточно от епицентъра. Много населени места са разположени по-близо до епицентъра и е възможно да са преживели по-силни трусове.

Досега в сайта volcanodiscovery.com са получили 85 сигнала за това земетресение от Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. От тях 79 души са посочили, че са го почувствали. 

Три последващи вторични труса с магнитуд от 3.1, 2.9 и 2.6 по скалата на Рихтер бяха регистрирани за по-малко от 30 минути по-късно в Босна и Херцеговина и Черна гора. 

Към този час няма данни за пострадали хора или нанесени сериозни щети.